Bruk bilder til kommunikasjon

02Bilder brukes til kommunikasjon hele tiden. Folk skriker etter oppmerksomheten din, og prøver å vekke en følelsesmessig reaksjon hos deg ved hjelp av bilder. Andre bilder skal selge deg en vare eller et budskap, og få deg til å handle når du ser det. Ikke alle slike kampanjer er like vellykket. Hvis et bilde sier mer enn tusen ord, kan det være effektivt, men et dårlig valgt bilde har liten eller ingen effekt på målgruppen.

De fleste kampanjene baserer seg på en kombinasjon av bilder og ord. Men selv om man skriver aldri så mange fine ord, må bildet være godt valgt, for å ha den ønskede effekten. Et engasjerende eller inspirerende bilde sammen med en dyp tekst, kan skape ren magi.

Personlige bilder

Det finnes utallige nettsider som selger bilder til nettsider og reklamekampanjer, og dette kan virke som en rask og enkel løsning. Men i en verden der stadig flere bruker upersonlige, kjøpte bilder, gjelder det å skille seg ut. Dette gjør man best ved å ta sine egne bilder.

Bildene må ikke være for stiliserte og kunstige. Det er mye bedre at de er ekte og virkelighetsnære. Ikke skap en idealiserende illusjon som ikke har noe med virksomheten din å gjøre. Slike bilder virker bare fantasiløse og uengasjerende. De vitner om lite forståelse for visuell kommunikasjon, og kan til og med være villedende markedsføring.

Bruk heller muligheten til å skape personlige forbindelser til kundene. Ta egne, ekte bilder. Vis fram bedriften eller organisasjonen slik den er. Det beste er å leie inn en fotograf i noen timer, og la ham eller hun fange bedriften i bilder. En annen mulighet er å la de ansatte ta egne bilder med kamera eller mobil, og bruke dem på nettsiden. ”Slik har vi det”- sider der de ansatte viser fram hverdagen sin.

Lag en Instagram-konto der de ansatte kan legge ut bildene sine. Dette er en effektiv kommunikasjonsform.

Sørg for å vise fram helheten. Vis de ansatte og de ulike arbeidsplassene deres, men ikke tving noen til å bli tatt bilde av dersom de ikke ønsker det. Det er ikke alle som er like glade i å utlevere seg selv. Men de fleste vil nok mer enn gjerne bli med på kampanjen, særlig hvis de trives i jobben, og er stolte over bedriften sin.

Tilpass nettsiden til ditt behov

Selvsagt er det ikke alle nettsider som har plass til ”useriøse” bilder. Noen nettsider er seriøse. Likevel kan man bruke egne bilder.

Husk at nettsiden kan være en kundes første møte med bedriften din. Derfor er det viktig å slå an den rette tonen og vise fram en personlig side av bedriften. Vær original og tiltrekk deg oppmerksomhet, men ikke legg ut falske eller misvisende bilder. Det vil du ikke tjene på i lengden.

Særpreg og personlig stil virker tiltrekkende på kundene. Vis at du er ærlig, og at du og de ansatte er engasjert i bedriften og produktene dere lager. Ekte stolthet og engasjement på bildene vil også smitte over på kundene.