Nettikette – hvordan te seg på Internett

HandshakeDen generelle regelen når man er på nett er at det man ikke ville sagt til noen hvis man sto ansikt til ansikt med dem – det skal man heller ikke legge ut på Internett. Det beste tipset er å tenke seg om to ganger før man legger ut en kommentar. Det er lett å legge ut stygge kommentarer når man er sint, men i slike situasjoner bør man legge bånd på seg. Man bør aldri skrive kommentarer på nettet når man er i opprørt sinnstilstand. I stedet bør man vente til man har roet seg, for da tenker man klarere. Ellers kan man fort angre på sin bråhast, men ting som er lagt ut på Internett er veldig vanskelig å ta tilbake.

De fleste vet at de ikke skal legge ut sine personlige opplysninger på nett. Det gjelder selvsagt også de personlige opplysningene til andre mennesker: Disse må selvfølgelig heller ikke legges ut på nett. Mange er forsiktige med å legge ut informasjon om når de skal på ferie, men man bør heller ikke legge ut om ferieplanene til venner, naboer og bekjente.

Ikke legg ut bilder eller videoer av tabber andre har gjort, og ikke skriv om tabbene deres. Det kan være veldig sårende, og dessuten er det ulovlig å legge ut bilder av personer uten deres tillatelse. Det er også forbudt å legge ut helt uskyldige bilder av andre uten at de har godkjent dette.

Det er viktig å tenke over hva man skriver når man blogger. Dette er spesielt viktig dersom personer blir navngitt, eller på annen måte er gjort gjenkjennelige. Rykter og historier som ligger ute på nettet kan være til skade for vedkommende, og kan også gi dem problemer mange år senere. Derfor skal man også være veldig forsiktig når man skriver kommentarer. Dersom man selv ville blitt fornærmet av en kommentar, skal man ikke skrive en slik kommentar om andre heller.

Hvis man viser respekt og tar hensyn, blir Internett både tryggere og vennligere for alle. Man kan ytre seg om det meste på nettet, men man bør ikke bidra til hat eller hets verken av enkeltpersoner eller grupper.