Om e-handel

07E-handel eller elektronisk handel kalles også noen ganger for netthandel. Denne typen handel skjer ved at man kjøper varer eller tjenester over internettet eller andre datanett. E-handel omfatter alle varer og tjenester som kjøpes over nettet enten via datamaskin eller mobiltelefon. Varene og produktene kan kjøpes enten i nettbutikk, på nettauksjon eller via e-post.

Alle med internettadgang kan kjøpe og selge varer på nettet. Dette gjør at grensen mellom kjøpere og selgere ikke er like tydelig som før. Konkurransevilkårene har også endret seg. Før kunne en butikk eller butikk-kjede være eneforhandlere av et produkt, men i dag kan alle kjøpe varer fra utlandet gjennom internettet.

Fordeler og ulemper med netthandel

Fordelene med netthandel er at folk har tilgang til alle typer varer fra hele verden. Noen varer er tollbelagte, og man må betale ekstra for å innføre dem, men det er likevel mange som handler på nettet. Netthandel gjør det mye vanskeligere å hindre innførsel av ulovlige produkter. Det er selvsagt forbudt å kjøpe narkotika og våpen på nettet, men det finnes mange andre varer som er forbudt i Norge, som kan kjøpes på nettet. Folk kjøper minimotorsykler eller segway, selv om dette ikke er tillatt å bruke i Norge. Likevel er varene lett tilgjengelige.

En annen ulempe, er at man kan bli tilbudt piratkopier eller dårlige varer. Angrerettloven og Forbrukerkjøpsloven gjelder også på nettet, men det kan være svært vanskelig å få penger tilbake fra useriøse utenlandske butikker.

Sikkerhet

Når man handler på nettet, må man være klar over at det er mange svindlere der ute. De fleste nettbutikker er selvsagt sikre, men for å beskytte seg selv, må man ta visse forholdsregler.

Vurder nettbutikken før du handler hos den. Dette gjelder spesielt når du handler i en ukjent nettbutikk. Sjekk om siden virker amatørmessig eller profesjonell, og skriv gjerne inn butikkens navn i en søkemotor. Les hvilke erfaringer andre har gjort seg med denne nettbutikken.

Betal helst med kredittkort når du handler på nettet. Da vil kredittkortselskapet refundere pengene dersom du ikke får det du har bestilt. Be om ordrebekreftelse på e-post, og sjekk at nettbutikken har kontaktinformasjon og organisasjonsnummer, slik at du kan få tak i dem dersom det blir problemer.

Sjekk om nettbutikken har sikkerhetssymboler (som en gul hengelås), og om den er sertifisert.

Angrerett

Du har angrerett når du handler på nettet. Angreretten gjelder også dersom du handler på nettauksjoner. For å angre kjøpet, må varen sendes tilbake i tilnærmet samme stand som da du mottok den. Hovedregelen er at du har 14 dagers angrefrist etter at du mottok varen. Selgerne skal gi korrekte opplysninger om angreretten, og tilby et angrerettsskjema. Hvis du ikke har fått det, utvides klagefristen til tre måneder.

E-handelsloven trådte i kraft 1.juli 2003, og gjennomfører EUs direktiv om elektronisk handel. Denne skal sikre fri e-handel mellom EØS-landene. Loven stiller også krav til de som driver e-handel. De skal opplyse om virksomheten sin, den elektroniske markedsføringen og elektronisk avtaleinngåelse. Loven skal gi forbrukerne bedre beskyttelse når de handler på nettet.