Sosiale medier til markedsføring – fordeler og ulemper

11Sosiale medier gjør det lett å sende ut informasjon til en stor gruppe mennesker. Man kan lett tilpasse kampanjer og tilbud til bestemte målgrupper, eller man kan bruke såkalt viral markedsføring, der brukerne av sosiale medier videresender eller anbefaler kampanjer og produkter.

Fordelene med markedsføring på slike sider er store. En svært stor andel av nordmenn bruker sosiale medier daglig, og ofte kan man dele inn folk etter alder, kjønn, interesser og andre kategorier. Det gjør at man kan sende reklamen bare til grupper som er interessante.

Pris

En annen fordel med markedsføring på sosiale medier, er at det er forholdsvis rimelig. Man trenger ikke å trykke skriftlige annonser eller brev, men kan gjøre alt digitalt. Det gjør det også lett å endre kampanjen underveis om nødvendig, eller lage tilpasninger til ulike grupper.

Dersom man får brukerne til å videresende reklamen eller kampanjen, sparer man enda mer penger. Når folk får lenker og anbefalinger fra vennene sine, er det også større sannsynlighet for at de ser på nettsiden og leser det du har skrevet.

En annen fordel er at fornøyde kunder mer enn gjerne skriver om erfaringene sine med et produkt. Dersom de er fornøyde, forteller de dette til andre, og anbefaler kanskje produktet ditt. Fornøyde kunder har alltid vært viktige for markedsføringen, enten den skjer via nettet eller på mer gammeldags vis. En fornøyd kunde kan også bli en trofast kunde, som handler mer fra deg senere.

Ulemper

Ulempen med markedsføring på sosiale medier er at folk kanskje ikke videresender eller anbefaler siden din til noen. For at de skal videresende den, må kampanjen din engasjere dem på en eller annen måte. Den må være spennende, morsom eller interessant, og man må tilby noe som vekker følelser. Humor er effektivt, men humor kan også feiltolkes eller misoppfattes. Selv om du syns noe er morsomt, er det ikke sikkert målgruppen syns det samme. Derfor er det viktig å kjenne målgruppen sin.

En annen ulempe er at folk snakker om produktene. Dette er allerede nevnt som en fordel, men det er selvsagt bare en fordel dersom kundene snakker fint om produktet ditt. Dersom kundene er fornøyde, vil de fortelle det, men dersom de er misfornøyde, vil de fortelle det til enda flere. Da vil de advare andre, og skrive stygt om produktet ditt. De kan til og med starte negative kampanjer rettet mot deg. Dette er svært enkelt, særlig på sosiale medier. Der kan de sende ut en advarsel, eller en kritikk av deg til vennene sine, og vennene vil videresende dette til andre.

For å unngå slikt, må du for all del tilfredsstille kundene dine. Det er den viktigste regelen i all forretningsdrift. Du må ikke love kundene mer enn du kan holde. Ikke kom med påstander du ikke har dekning for, og dersom en kunde skulle bli misfornøyd, må du rette opp i det raskest mulig. Dersom du retter opp inntrykket, kan du unngå at kunden skriver stygt om deg. Dersom du ikke retter opp inntrykket raskt, øker risikoen for dårlig omtale på nettet.