Ulike plattformer for e-handel

Det å velge riktig plattform for en nettbutikk kan være svært vanskelig. Markedet er stort og variert slik at det kan by på utfordringer å få oversikt. Først er det selvsagt en hel del problemstillinger man bør tenke nøye igjennom før man starter prosessen med å velge en bestemt plattform. Dersom du er i ferd med å ta dette valget, bruk gjerne tid på å undersøke grundig ulike nettbutikker som har det utseende og de funksjonene du er ute etter og se hvilken plattform de har valgt å bruke. Etter at man har tenkt gjennom hva man ønsker, er det vel ofte budsjettet man har som setter begrensningene for hvilke løsninger man kan velge. Dersom du har et trangt budsjett finnes det fortsatt mange ulike tilbud på markedet. Mange små bedrifter bruker en nettplattform som er bygget på åpen kildekode-teknologi, for eksempel Magento. Større aktører velger ofte store og mer komplekse plattformer. Disse løsningene er ofte svært kostbare. Et eksempel på en plattform i denne kategorien er EPiServer. Eksempel på en annen populær og voksende plattform der prisen blant annet vil variere ut i fra hvilke funksjoner man ønsker, er plattformen Shopify.

Magento

magentoMagento er altså en nettplattform basert på åpen kildekode. Det er mange fordeler med bruk av åpen kildekode-teknologi. De to største er åpenhet og tilpasning. Åpenhet fordi alle kan lese koden. Dette betyr at denne har en tendens til å være mer sikker fordi det da er mindre sannsynlig at man slipper unna med feil i koden. Det er mange som leser koden og som igjen kan oppdage feil. Dermed er det mange som vil mene at det er mer garantert at koden er sikker for brukerne. Den andre fordelen er at de som har kunnskap kan forandre og tilpasse denne koden til å passe for deres, eller andres, mer spesifikke behov. Magento ble opprinnelig utviklet i USA av Varien Inc. Den første versjonen ble publisert i 2008. I dag er det Ebay som eier Magento. Dersom man velger Magento, er det mange norske selskaper man kan samarbeide med som tilbyr denne plattformen. Det finnes mange versjoner av Magento. De tilbyr en Community-lisens som i utgangspunktet er gratis, men denne versjonen har selvsagt begrensninger. De andre versjonene koster mer og har større muligheter.

EPiServer

Man kan gjøre en rekke ting med EPiServer, bare en av mange av dem er å bruke det som en simpel plattform for e-handel. Som med Magento, tilbys EPiServer av en rekke selskaper. EPiServer er utviklet av det svenske selskapet EPiServer AB og dette selskapet har hovedkontor i Stockholm. EPiServer selges kun av selskapets partnere, og priser avtales nok nærmere med selskapene som leverer plattformen.

Shopify

shopifyDenne plattformen er utviklet av et kanadisk firma og har hovedkontor i Ottawa. Selskapet selv rapporterer at ca. 175.000 butikker benytter deres plattform. Plattformen har ofte fått gode kritikker, særlig for brukervennligheten. Prismessig kan man velge mellom fire løsninger med Shopify: Lite, Basic, Pro og Unlimited. Dersom man vil ha en egen nettbutikk, kan man ikke velge den billigste løsningen. Det er likevel ganske mange funksjoner som er tilgjengelig selv på de rimeligste løsningene.

Det er som tidligere nevnt svært mange plattformer på markedet. Disse skiller seg ut på noen hovedpunkter, som om de er basert på åpen kildekode-teknologi eller ikke. Det er ofte pris som blir avgjørende for valget av plattform.