YouTube

12YouTube er en nettside der brukerne kan laste opp, vise og dele videoklipp. Siden er den største i sitt slag, og ble grunnlagt i 2005 av tre tidligere PayPal-ansatte. I oktober 2006 kjøpte Google opp YouTube.

I starten kunne man bare legge ut videoer på under 10 minutters lengde, men denne grensen ble økt til 15 minutter i 2011. Utvalgte brukere fikk også lov til å laste opp enda lengre filer. Fra 2010 har YouTube også tilbudt leie av spillefilmer, men bare i noen land.

Retningslinjer og problemer

Ettersom brukerne laster opp det meste av innholdet på YouTube, kan både kvaliteten og innholdet i videoene variere stort. Noen legger ut uskyldige videoer eller hjemmelagede musikkvideoer, men det finnes også de som legger ut kopibeskyttet materiale, som filmer, klipp fra TV-serier og musikkvideoer fra profesjonelle artister.

Det er forbudt å legge ut denne typen videoer, men YouTube fjerner dem ikke før de får en klage. De sier selv at de ikke kan klandres eller ansvarliggjøres for brukernes opplastninger, men i 2012 slo en domstol derimot fast at YouTube kan holdes ansvarlig for innholdet som blir lastet opp av brukerne deres.

Et annet problem er at noen videoer har støtende innhold, som pornografi og oppfordringer til vold. Noen legger også ut videoer med kontroversielle politiske meninger. Det er brukerne av YouTube som må merke en video som upassende. Deretter blir videoen vurdert av en ansatt i YouTube, som vurderer om den bryter med nettstedets retningslinjer eller ikke. Mange har tatt til orde for at YouTube heller bør godkjenne videoene før de blir lagt ut, i stedet for å basere seg på at brukerne sier fra. YouTube svarer at de har tydelige retningslinjer på siden, som de forventer at medlemmene skal holde seg til.

En populær nettside

YouTube er en av verdens mest populære nettsider. I 2006 ble det sett 100 millioner filmer, og lastet opp 65 000 nye filmer daglig. I 2009 ble det sett mer enn 1 milliard filmer hver dag, og i 2012 passerte siden 4 milliarder viste filmer hver dag. Samtidig ble mer enn 60 timer med film lastet opp hvert minutt i 2012.

Ettersom siden er så populær, kan ukjente folk bli kjendiser over natten. Mange artister har lagt ut sanger på YouTube, og blitt berømte. Den mest kjente av dem er kanskje Justin Bieber. I 2013 ble Ylvis-brødrene også verdenskjente etter at de la ut videoen ”The Fox” på YouTube. Den ble en kjempesuksess i hele verden, selv om videoen egentlig bare var laget for moro skyld.

Brukerne kan kommentere de fleste videoene, og selvsagt kan de anbefale dem til vennene sine. Dessverre kan folk også legge ut stygge kommentarer som er dårlig skrevet og inneholder obskøne ord eller til og med hatefulle ytringer.

Noen land forbyr eller begrenser innbyggernes adgang til YouTube, først og fremst fordi de frykter at opposisjonsgrupper i landene kan bruke nettstedet til å spre budskapet sitt og samle støtte. Disse myndighetenes frykt for YouTube viser hvor mektig en nettside kan være.